The room study was a continuation of the same ideas that had surfaced in the initial concept study, namely not imposing my thoughts on the materials, at least at first. It was much harder to do with modeling materials. Scraps lying around, and other found materials, were used to study the in-between spaces. These are spaces where the social aspects of the high school would be most evident. There needed to be some degree of privacy in some places of it, but it also had to be in some place where people-watching is possible. The circulation spaces always have these possibilities. The Clinton school showed good use of these spaces; lounges were placed in the circulation areas, allowing something more friendly than corridors.

This appeared not, at first, to be a successful study; the first model was becoming far too literal, so it was abandoned immediately, and followed with something that was far the opposite. It disobeyed all rules, or had none. No thought was put into where or what was placed, and why? If scraps were found, they were manipulated and put into place. This thing is just a random juxtaposition of materials, still not very effective at showing the social vibrancy that teenagers have.

By altering the photographs, a far better picture appeared of the feeling that was intended for the social spaces. These spaces are festive, fun places that are colorful, and have a variety of different sized areas. The really non-material aspects of the manipulated pictures allow many interpretations, among them a sense of something possibly modern, electrical.

turn to next page...





image prior to
manipulation >